Zmrzlina je pojem, který vÅ¡ichni dobÅ™e známe. Ale co takový pojem gelato? Tento pojem pocházà z Itálie a oznaÄuje zmrzlinu. Ve zbytku svÄ›ta se odliÅ¡uje běžná zmrzlina od gelata, ovÅ¡em Italové oznaÄujà veÅ¡kerou zmrzlinu jako gelato. A pÅ™itom mezi zmrzlinou a gelatem je dost výrazný rozdÃl. LiÅ¡Ã se ve své chuti, struktuÅ™e, způsobu pÅ™Ãpravy, teplotÄ› podávánà a v dalÅ¡Ãch vÄ›cech.
ObÄ› mražené pochoutky se skládajà z mléka a smetany, ovÅ¡em ve finále jde o úplnÄ› odliÅ¡ené dezerty. V klasické zmrzlinÄ› je vÃce smetany, než mléka. V gelatu naopak vÃce plnotuÄného mléka, než smetany. Ve zmrzlinÄ› se nacházejà také vejce, konkrétnÄ› vajeÄné žloutky, zatÃmco v gelatu vejce chybÃ, pokud se nepoužÃvajà na dochucenÃ. Zmrzlina musà mÃt vždy alespoň 10 % tuku, zatÃmco gelato ho má 5 – 7 %. Obsahuje také ménÄ› cukru, takže se jedná o zdravÄ›jÅ¡Ã variantu, než zmrzlina.
Zmrzlina a gelato se vytvářejà stloukánÃm, ÄÃmž se vtvořà krémová struktura. RozdÃl je v rychlosti. Gelato se na rozdÃl od zmrzliny stlouká velmi pomalu, takže obsahuje ménÄ› vzduchu. Je tedy husté konzistence, jelikož zmrzlina může obsahovat až 50 % vzduchu. Gelato ho obsahuje ve vÄ›tÅ¡inÄ› pÅ™Ãpadů polovinu.
Zmrzlina je po vytvoÅ™enà zpracována zmrazena, stejnÄ› jako gelato, ale pÅ™i vyÅ¡Å¡Ã teplotÄ›. Gelato tedy nenà zcela zmrazené, a tÃm se zajistà mÄ›kÄà a hedvábnÄ›jÅ¡Ã textura tohoto dezertu.
Gelato obvykle nenajdete v tolika pÅ™ÃchutÃch, jako zmrzlina. Obvykle se v Itálii podává v klasických pÅ™ÃchutÃch, jako je Äokoláda, vanilka, lÃskové oÅ™echy, pistácie nebo různé ovocné pÅ™ÃchutÄ›.
TÃm, jak je gelato skladované, si vÃce vychutnáte jeho chuÅ¥. Zmrzlina je studenÄ›jÅ¡Ã a vaÅ¡e chuÅ¥ové pohárky mÃrnÄ› zmrazÃ. Gelato tÃm, že nenà tak zmrzlé, dává možnost, aby se vám pÅ™ÃchuÅ¥ zmrzliny na jazyku dokonale rozvinula, a vy si mohli vychutnat autentickou chuÅ¥.